top of page
  • mygolfstat

Putten voor gevorderde golfers.

Bijgewerkt op: 17 jun. 2020

Voor: De golfers die putten willen verbeteren.

Door: Aron Joustra, handicap +1.0


Ik begrijp wel dat je niet 100 uur per week kunt trainen, en dat je op zoek bent naar de manieren waarop je snel slagen kunt winnen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer kennis hebt over putten en de invloed van snelheid op putten.


Deze blog zal dus gefocust zijn op het verbetering die weinig tijd/ moeite kostten maar veel impact hebben op jouw spel.Natuurlijk kun je niet dezelfde ballen slaan als een Tourpro, maar waarom zou je niet net zo goed kunnen putten? Of nou ja, bijna net zo goed.. De beweging is klein, goed herhaalbaar en er zijn manieren waarop je gewoon snelle verbeterslagen kunt maken. Dit gaat klinken als een open deur intrappen: maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je in staat bent de juiste snelheid te putten je veel slagen gaat winnen.


Snelheid


Ik ben van mening dat de allerbelangrijkste factor bij het putten de SNELHEID is. Er zijn grofweg twee manieren die invloed hebben op jouw succes op de greens. Enerzijds stelt het je wel of niet in staat om 3putts te voorkomen, anderzijds stelt het je wel of niet in staat om meer putts te holen.Het voorkomen van 3putts


Wist je dat de #100 van de PGA tour slechts 0.47 3putts per ronde maakt? Een handicap 20 speler maakt er gemiddeld 4! En ik beloof je: de greens die je op jouw lokale club tegenkomt... zijn een stuk makkelijker.


Één van de redenen dat golfers veel 3 putts maken is omdat de 1e put niet dicht genoeg bij de hole is. Uiteindelijk moeten we realistisch zijn, en het holen van een 2meter put is zelfs op tour niveau niet veel hoger dan 50%. Het lijkt me dus een goede zaak om realistisch naar je eigen putten te kijken. Het voorkomen van 3 putts doe je niet door meer korte putts te holen, maar te zorgen dat je de eerste put dichter bij de hole krijgt. De doelstelling bij het putten moet dus zijn om een 2e putt te hebben die binnen "zekere afstand" ligt.


Verander je mentale benadering. Iedereen wil elke put holen, maar wat mij altijd goed helpt met het putten is het zetten van een duidelijke grens. Voor mij is die op 5 meter. Elke put binnen 5 meter ga ik voor het uitholen. Elke put buiten de 5 meter grens is mijn enige taak de bal zo dicht mogelijk bij de hole te leggen, voor de zogeheten "tap in".


Ik ben een plus handicapper, en mis echt nog wel eens een meter putt. Mijn 100% tap in, is binnen de 50 centimeter. Maak een cirkel van 50 centimeter rondom de hole en start op 5 meter van de hole. Lukt het je 5x achter elkaar om deze binnen een cirkel van 50cm te putten, well done. Als je echt serieus wil oefenen is het goed om elke poging vanuit een andere hoek naar de hole te doen. Op de baan krijg je ook maar 1 kans, en het herhalen van een putt is altijd makkelijker dan het voor de eerste keer doen. Het voordeel van deze oefening is dat het een perfecte oefening is voor het starten van jouw ronde. Nogmaals: SPEED IS KEY.Meer putts holen


Een belangrijke gedachte die je kunt meenemen met het putten is dat de beste snelheid voor een bal om in de hole te eindigen, de snelheid is waarbij de bal (indien gemist) zo'n 30cm achter de hole eindigt. Dit is makkelijk te trainen. Begin op een niet al te lange afstand van de hole en zet een tee 30cm achter de hole. Ben je in staat om de bal bij de tee te eindigen?


Heb je vragen over bovenstaande, of een leuk idee voor een volgende blog? Laat het weten in de comments.


Have fun!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Deze blog is voor golfers die geneigd zijn om regelmatig met een wedge te chippen. Ik probeer je een rekenmethode bij te brengen die je in staat stelt om het chippen te versimpelen. Laten we eerlijk z

bottom of page